Vi säger varmt välkommen till Johan Apel, hållbarhetsstrateg Sak på Dalarnas Försäkringsbolag!

Hur kommer det sig att ni gick in som partner i projektet Dalarnas villa?
Vi besiktar de flesta nybyggda hus vid införsäkring och vid de besiktningarna upptäcktes så stora brister att vi kände att vi behövde samla hela branschen för att tillsammans bygga bättre och mer hållbart.

Johan Apel

Ett nybyggt hus ska kunna stå i hundra år. Det innebär att allt vi stoppar in i huset måste bytas en eller flera gånger under den livstiden - och det har man liksom glömt bort. Hur byter man tappvattenrör som är ingjutna i betongplattan till exempel? Man har fokus är på att huset ska byggas snabbt, billigt och effektivt och glömmer att de följande nittionio åren ska det förvaltas. Byggprocessen är ju bara en procent av den tiden.

Idén var att vi skulle samla hela branschen från studenter till projekterare och entreprenörer. Vi involverade Högskolan Dalarna som skapade en kurs som hette byggprocess småhus där byggingenjörer, arbetsledare och samhällsplanerare ritade olika förslag på småhus för olika målgrupper. Vi valde ett hus som tilltalade oss i design och funktion, det ska vara lätt att bygga om, harmonisera med omgivningen och vara väl genomtänkt med smarta materialval. Fiskarhedenvillan levererade material till huset och byggelever från tre olika gymnasieskolor i Falun och Borlänge kommun byggde hela huset med hjälp av en erfaren byggentreprenör. Under byggprocessen tog jag emot över 1000 studiebesökare från hela världen.

Vad händer i projektet just nu?
Nu har forskning pågått i huset sedan fem år tillbaka. Det har forskats på inomhusmiljö, fukt, partiklar, ventilation med mera. Vi anställde tillsammans med Högskolan Dalarna en doktorand som gjort flera artiklar om projektet, bland annat om LCC, LCA, delreparation och CO2 utsläpp vid skada. Nu ska vi sammanställa all data och sedan ska huset säljas, familjen som bott i huset har fått erbjudande om att köpa det. Och jag själv ser framåt och håller just nu på att forma nästa Dalarnas Villa-projekt.

Varför tycker ni som försäkringsbolag att hållbart byggande är så viktigt?
Vi som försäkringsbolag sitter på väldigt mycket fakta, vi vet vad som orsakar skador och varför. När det uppstår en skada i ett hus är majoriteten av materialet som kastas oskadat. Det bästa är såklart att bygga på ett sätt som gör att skada inte uppstår, men det tror jag är ouppnåeligt. Kan vi i stället bygga på ett sätt som gör att vi slipper riva oskadat material eller byta ut byggprodukter och installationer utan att riva konstruktionen så har vi alla tjänat på det.

Läs mer om Dalarnas Villa!


Bildtext:
Johan Apel, hållbarhetsstrateg Sak på Dalarnas Försäkringsbolag