Börjar:
Slutar:
Ort:
Digitalt möte

Vad händer när man applicerar "symbios" som en tankemodell på de utmaningar vi står inför nu och i en nära framtid? Tillsammans startar vi samhällsbyggnadshösten med en inspirerande blick utanför våra vanliga ramar. Välkommen att bara lyssna in samtalet, dela med dig, eller ställa frågor.

Känner du också att det är extra angeläget att komma tillbaka till jobbet efter de alarmerande klimatrapporterna i sommar? Vi med. Därför vill vi göra vårt bästa för att motivera sektorn att ta modiga steg i höst. Tillsammans ska vi ta Sverige till en tätposition i hållbar samhällsbyggnad. Som FoI-aktörer vet vi att det ofta kräver att man vågar både tänka och agera utanför boxen. Klimatkrisen innebär svåra dilemman för sektorn och därför måste kunskapsfronten komma till praktisk användning. IQ Samhällsbyggnad jobbar därför aktivt med Färdplanerna och med att undanröja hinder bland t.ex. regelverk. Symbiosis har skapats av Färgfabriken tillsammans med konstnärer, forskare, designers och arkitekter för att skapa förutsättningar för att alternativa tankar och idéer ska kunna uppstå.

Till anmälan

Upplägg

  • Incheckning: Vad ser du mest fram emot att jobba med i höst? Passa på att få en kort spaning på vad som är på gång hos kollegor i sektorn såhär i uppstarten av hösten.
  • Inspel: Anders Bergmark från Färgfabriken berättar om Symbiosis. Vad är symbiosis och hur kan det inspirera samhällsbyggandssektorn? Vi får en unik inblick bakom den aktuella utställningen som är ett kreativt experiment där forskning, konst, arkitektur möts för att gestalta och reflektera över symbiotiskt tänkande:
    - Symbios används allt oftare när man talar om samverkan mellan olika system, till exempel hur sociala strukturer, kommunikationer, miljö och artrikedom samspelar. Vad händer när man applicerar "symbios" som en tankemodell på de utmaningar vi står inför nu och i en nära framtid?
  • Öppen diskussion
  • På gång hos IQ Samhällsbyggnad och hur du kan medverka, samt öppna utlysningar. IQ Samhällsbyggnad kommer använda inspelen under lunchen i vårt vidare arbete med Attraktiva livsmiljöer (länk).
  • Avslutning och kommande aktiviteter (Anita och Caroline från IQ Samhällsbyggnad dröjer kvar i rummet för ev. vidare samtal)

Format
Under medlemsluncherna (som hålls i Zoom) går det bra att delta under tiden som man tar en promenad eller äter lunch. Efter en incheckningsrunda där du får lov att säga hej till alla i rummet och om du önskar flagga för något särskilt du arbetar med just nu, är du välkommen att delta i den mån du önskar. Kanske vill du bara lyssna på samtalet, kanske vill du ge dig in i diskussion, eller bara chatta lite med kollegor i branschen? Det går bra såklart att efter incheckningsrundan slå av videon för den som önskar promenera eller äta lunch utan publik. Njut av lunchsällskapet på det sätt du önskar!

Om Symbiosis på Färgfabriken
Utställningen (som pågår 28 augusti till 28 november) är ett pågående experimentet i mötet mellan olika discipliner. Genom att kombinera konst och forskning ges nya perspektiv och sätt att samarbeta. De olika ämnesområdena undersöker kopplingar mellan varandra och prövar sätt att tänka på vår värld och de utmaningar som vi står inför.

Teman som utforskas både konstnärligt och teoretiskt är bl.a. vatten, resursanvändning, utsläppsrätter och framtida samhällen designade med inspiration från naturen. Utställningen visas i Färgfabrikens stora sal och kommer under att involvera flera olika typer av programpunkter; samtal, workshops och möten mellan deltagarna och publiken. Symbiosis är en fantasifull, inspirerande och tankeväckande utställning som öppnar våra sinnen för hur komplex och fascinerande vår värld är, samtidigt som den ger ingångar till resonemang om utmaningar och möjligheter i vår snabbt föränderliga tid. Läs mer om Symbiosis hos Färgfabriken: https://fargfabriken.se/sv/projekt/symbiosis


Till anmälan

Den här sidan uppdateras löpande