I år arrangerar IQ Samhällsbyggnad två seminarier under Almedalsveckan. Ett framtidssamtal med rubriken Blir samhällsbyggnadssektorn kvar på perrongen när framtidståget går? onsdagen den 3 juli, kl. 14.15-15.45, på Campus Gotland, där vi tar utgångspunkt i att vi nu står inför övergången till det hållbara samhället. Tiden är knapp och det brådskar att göra stora omställningar. Ett paradigmskifte behövs och samhällsbyggnadssektorn är avgörande om vi ska lyckas. Hur kan sektorn ta på sig ledartröjan i omställningen och vilken kunskap behöver vi då?

Det andra är ett frukostseminarium torsdagen den 4 juli kl. 08.30-09.30 på Teaterskeppet tillsammans med bland annat Viable Cities, Sustainable Innovation, Botkyrkabyggen och Internet of things Sverige. Tillsammans över en god frukost summerar vi seminarier, uttalanden och viktigaste lärdomar gällande hållbara städer från veckan. Experter agerar spanare och inleder med sina observationer och insikter om vilka frågor kring smarta och hållbara städer som stått i fokus under veckan.

Vill du träffa oss över en fika eller lunch för att diskutera forskning och innovation eller veta mer om hur du kan engagera dig? Boka gärna ett möte med oss! Vi deltar också som talare på flera seminarier.

Smart Built Environment fokuserar på digitalisering

Det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment, som samordnas av IQ Samhällsbyggnad är också på plats under Almedalsveckan och arrangerar flera seminarer, tillsammans med samarbetspartners.

Digitalisering av samhällsbyggnadssektorn. Måndagen den 1 juni, kl. 13.00-16.40, arrangerar Smart Built Environment med samarbetspartners en eftermiddag med flera seminarier som fokuserar på sektorns digitalisering och på projektet Uppkopplad byggplats. Seminarierna arrangeras i samarbete mellan Nordic ConTech, Smart Built Environment, TPO med flera.

Kommuners digitalisering av underhåll och förvaltning. Hur? Tisdagen den 2 juli, kl. 14.15-15.00. Digitalisering och AI kommer förändra allt vi gör i grunden. Inom infrastruktur som gator och VA finns stora behov i kommunerna och resurserna, både ekonomiskt och kompetensmässigt, är begränsade. Byggandet behöver göras effektivare och smartare. Det vet vi. Men hur ska vi tackla detta?

Innovation för kommuners stadsutveckling – hur ska det gå till? Tisdagen den 2 juli, kl. 15.05-15.50. Digitaliseringens möjligheter innebär inte att digitalisera manuella processer utan att skapa nya. Hur gör vi det? Vilka effekter ger digitaliseringen på både lång och kort sikt? Vad säger forskare och ansvariga kommunala företrädare?

Hur ska byggbranschen ta det digitala klivet in i framtiden? Onsdagen den 3 juli, kl. 16.00-18.30. Byggbranschen står inför en blixtsnabb digitalisering av hela branschen och alla dess processer. Startups och automatisering förändrar nu i allt snabbare takt hur vi utformar och bygger. Vilka nya färdigheter behövs för att navigera i digitala teknologier så att branschen kan ta nästa steg? Seminariet arrangeras av Veidekke, Nordic ConTech och Smart Built Environment.

Uppdaterad den