Inom byggsektorn uppstår årligen cirka en tredjedel av allt avfall som skapas inom Sverige och en fjärdedel av allt farligt avfall (gruvavfallet borträknat). För att öka återvinningen föreslår Miljödepartementet att ett krav på källsortering av bygg- och rivningsavfall införs, tillsammans med högre krav på åtgärder som förebygger sådant avfall.
− Det finns stora miljövinster med en utvecklad och förbättrad hantering av bygg- och rivningsavfall. Flera svenska företag arbetar redan med att förbättra hanteringen. Genom att ställa högre krav på verksamheterna kan vi påskynda denna utveckling, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.
För att invånarna i olika kommuner ska få en likvärdig service föreslår Miljödepartementet också att kommunerna ska ta ansvaret för hushållens bygg- och rivningsavfall. I EU:s avfallsdirektiv finns ett mål som innebär att 70 procent av det icke-farliga bygg- och rivningsavfallet ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas senast år 2020. Detta mål motsvarar det svenska etappmålet för bygg- och rivningsavfall. Förslagen väntas bidra till att Sverige uppnår målen.
Miljödepartementet föreslår också att ett förbud införs mot att avfall som samlats in separat för att materialåtervinnas får gå direkt till förbränning. Det kan till exempel handla om källsorterade plastförpackningar. Förbudet gäller inte avfall som uppkommit vid behandling av separat insamlat avfall där förbränning är det bästa alternativet ur miljösynvinkel.
Omfattande ändringar har gjorts i sex olika EU-direktiv om avfall som ett viktigt bidrag till arbetet för en mer cirkulär ekonomi, där värdet på produkter, material och resurser behålls i ekonomin så länge som möjligt och avfallsgenereringen minimeras. Som ett första steg i att genomföra de nya kraven i svensk rätt har en promemoria med förslag nu sänts ut på remiss till ett stort antal aktörer. De nya reglerna för bygg- och rivningsavfall och avfallsförbränning är två av förslagen i promemorian.
Remiss om genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet