Monica von Schmalensee Foto: Camilla Svensk

Grattis Monica, hur känns det?

- Tack så mycket. Det känns bra, roligt och inspirerande att ha fått detta förtroende. Men jag är också nyfiken och spänd eftersom det är nytt.

Vad tror du kommer bli den största utmaningen?

- Jag tror att den största utmaningen nu är den osäkra tiden vi lever i. Under stämman och seminariet den 17 maj pratade vi om att vi inte längre har business as usual. Både pandemin och nu senast kriget i Ukraina påverkar samhällsbyggnadsbranschen och oss alla som människor. Ökade råvarupriser, stigande räntor och avsaknad av material gör att vi behöver ställa om och se vad allt detta betyder för IQ Samhällsbyggnad och våra medlemmar. Vi måste fortsätta vara attraktiva för alla medlemmar och positionera oss och ligga i framkant med de stora framtidsutmaningar som vi nu står inför.

Hur ser du på möjligheterna framåt för IQ Samhällsbyggnad?

- Med utmaningar kommer också möjligheter, det är den andra sidan av myntet. Det kan hända att det som fram tills idag har varit sega och långdragna processer i vår bransch, till exempel regelverk, kan visa sig vara möjliga att lätta upp. Det har ju nu visat sig, med gårdagens omröstning om Nato, att det var en process som gick väldigt snabbt fastän man tidigare inte skulle tro den ens var möjlig. Det kan hända att det som händer just nu gör att vissa saker lättas upp och att vissa regelverk förändras som också hjälper vår bransch.

- Ensam är inte stark. Vi måste alla ta vårt ansvar i de här frågorna. Samverkan är vägen framåt och vi måste kroka arm med varandra.

Läs mer om den nya styrelsen

Uppdaterad den