Kajsa Hessel och Petra Jenning

Omvärldsspana, samverka och testa nya lösningar i små, små steg som kan implementeras snabbt och skapa nytta. Det var några av de råd som Petra Jenning, arkitekt och innovationsledare på FOJAB, gav när hon talade om innovationsarbete i oroliga tider på Digital Breakfast Talk idag - vår seminarieserie där medlemmar får ta del av spännande föredrag, träffa sektorskollegor och delta i viktiga samtal om de mest aktuella frågorna inom samhällsbyggande.

Ja, vad händer med utvecklingsprojekten just nu? Tar det helt stopp i maskineriet, eller behöver vi innovationer och nya tillämpningar i byggsektorn mer än någonsin för att klara av att förhålla oss till de nya krav och behov som uppstår på grund av omvälvande omvärldshändelser, klimatkris och lågkonjunktur?

- Jag tycker verkligen att det är angeläget att tala om de här frågorna. Är det så att nöden är uppfinningens moder, eller står vi bara oss själva närmast i kris, inledde Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst som var gästande moderator.

- Vi är många som är i en sökande fas just nu och undrar hur vi ska fortsätta vara relevanta i den här situationen som uppstått, sa Petra Jenning som menar att många jobbar med inkrementell förändring. Man utvecklar och tycker att man hänger med i samma takt som omvärldens förändring. Men så plötsligt går förändringen lite snabbare och man ser att det uppstår ett gap mellan vad företaget gör och förändringen i omvärlden och på marknaden.

Vad gör man då? Se en inspelning av seminariet där Petra lotsar oss genom varför, vad och inte minst hur vi kan förhålla oss till innovationsarbete i osäkra tider. Missa inte konkreta tips och råd om innovationsledning och vägar framåt.

Välkommen till 2062

Hos IQ Samhällsbyggnad kan vi hjälpas åt att omvärldsspana och diskutera vilka innovationer som behövs för att sektorns aktörers verksamheter - och samhällsbyggandet - ska vara relevant och hållbart framåt.

Läs vår skrift Välkommen till 2062.

”Föreställ dig att du har landat nästan trettio år framåt i tiden. Vad har vi åstadkommit i samhällsbyggandet, vilka möjligheter och utmaningar möter vi? Svaret är att vi inte vet säkert.”