Anita Aspegren

2023 har på många sätt varit ett tufft år för svenskt samhällsbyggande. Men också ett år när IQ Samhällsbyggnad har tagit fram viktiga förslag och strategier för att samhällsbyggnadssektorn ska kunna utvecklas med hjälp av innovationer och forskning.

I vårt årsbrev kan du till exempel läsa mer om inspelet till regeringens forsknings- och innovationsproposition och andra höjdpunkter från året som gått!

Medlemskapet hos oss innebär ett partnerskap för framtidens lösningar

På IQ Samhällsbyggnad jobbar vi för bättre tider. Tillsammans med er medlemmar skapar vi förutsättningar för både egen utveckling, konkurrenskraft och gemensam nytta och framför allt hållbar utveckling. Vi behöver alla ta stegen mot ett smart resurseffektivt byggande med fokus på bebyggelse och livsmiljöer som är bra för företag, människor, klimat och natur.

För att lyckas med den transformationen krävs forskning och innovation inom en rad olika områden och nivåer; teknik- och affärsutveckling, regler, standarder med mera. Och samverkan. De frågorna behöver vi driva tillsammans. Hos oss finns plattformar, forum och nätverk där du kan bidra och få nytta tillbaka- både på individnivå och som organisation eller företag.

Därför är vi glada över att vårt nätverk för gemensam utveckling och nytta i år har stärkts genom de nya medlemmarna Adapteo, Ragn-Sells, Dalarnas Försäkringsbolag, Myloc, Qflow, Briab och Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI. Det är intressant och spännande att få samverka och dela idéer och kunskap med er!

2024 är kunskapen och nätverkandets år!

Jag vill hälsa er varmt välkomna att starta året tillsammans med oss på vår medlemskick-off i Stockholm den 18 januari. Här har du möjlighet att mingla och knyta kontakter med trevliga och kunniga branschkollegor och experter. Vi har ett spännande program med framtidsspaningar – i Sverige och internationellt. Välkommen att anmäla dig här!

Efter årsskiftet ser jag också fram emot att vi drar igång den nya satsningen Future Solutions som är ett program med skräddarsydda nätverk som är kostnadsfritt och exklusivt för medlemmar. Vi bildar 3 grupper för ett årslångt erfarenhets- och kunskapsutbyte. Där möter du personer som jobbar med liknande frågor och utmaningar som du och kan diskutera lösningar, samarbeten och få ny kunskap och erfarenheter som du behöver i din yrkesroll. Så håll utkik i våra kanaler, snart öppnar vi ansökningen!

Jag vill dessutom passa på att tipsa om AI klivet. Vi är stolt projektpartner i AI Arena som startar upp grupper med specialistkompetens som ska hjälpa dig att utveckla din kompetens inom AI så att ditt företag eller organisation ska kunna ta nästa AI kliv.

Något jag också ser fram emot är att vi ska ta vårt arbete med Shift2Access, ett förslag på ett nytt innovationsprogram inom den statliga satsningen Impact Innovation, vidare. I slutet av februari beslutas vilka programförslag som beviljas. Vi hoppas vara en av dem, men kommer oavsett arbeta vidare för att hitta nya lösningar för att mobilitet och privat resande ska utvecklas och integreras med insatserna för ett resurseffektivt och cirkulärt byggande.

Jag önskar alla medlemmar en skön jul- och nyårsledighet, och ser fram emot att träffas nästa år!

Anita Aspegren