
Nu har vi kommit en bra bit i vårt nätverksprogram Future Solutions. En av årets tre grupper är ”Värdeskapande digitala lösningar i samhällsbyggandet” som leds av Michael Strömgren. Gruppen består av 14 personer med en spännande mix av kompetenser och roller - från digital strateg, affärsutvecklare, verksamhetsstrateg till projektledare för forskning och utveckling samt vd. Under året har vi träffats för studiebesök, föreläsningar, kunskapsutbyte och många intressanta samtal på våra träffar.
- Styrkan i nätverken är bredden vi har där jag tycker att stora delar av samhällsbyggnadssektorn är representerade. Gemensamt är att vi ser digitaliseringen som en möjliggörare för att lyckas i det omställningsarbete som vi är mitt i. Med nätverket får vi chansen att tillsammans vrida och vända på dessa utmaningar, och att få testa nya idéer som vi kan inspireras av, säger Michael Strömgren, vice programchef för Smart Built Environment och ansvarig för nätverksgruppen Värdeskapande digitala lösningar i samhällsbyggandet.
Några av tankarna från ett möte i juni
I början av juni träffades gruppen och då diskuterades digitaliseringens roll, återbruk, och hur branschen kan dra nytta av modeller som BIM och digitala tvillingar för att utveckla samhällsbyggandet.
Jonas Anund Vogel, från Dig-It-Lab och KTH Live-In Lab, inledde med att reflektera över hur samhällsbyggnadssektorn skulle kunna dra nytta av ”copy-paste”-lösningar, likt flygindustrin, för att standardisera byggprocesser. Samtidigt poängterade han vikten av att ha en aktiv förvaltarorganisation för att undvika informationsglapp.
Agneizska Zalejska Jonsson lyfte behovet av att vidareutveckla affärsmodeller kopplade till digitalisering. Hon menade att trots digitaliseringens framsteg, har kostnaderna inte minskat, och att samarbete mellan olika aktörer är avgörande för framtida utveckling.
Per Sahlin från EQUA Technology och Whitebox diskuterade potentialen i digitala tvillingar och hur dessa modeller kan användas för att simulera byggnaders prestanda och upptäcka fel, vilket kan förbättra både design- och förvaltningsprocesser.
Carina Lundström från Fastun belyste vikten av kompetensutveckling inom branschen, och att det särskilt finns en brist på förvaltar- och teknikersidan i fastigheter. Hon lyfte utmaningen med att förutse framtida behov och underströk vikten av kortare utbildningsprogram för att möta branschens behov av hållbarhet, digitalisering och energieffektivisering.
Avslutningsvis visade Mikael Dimadis från Einar Mattsson batteriteknik i byggnaden och hur detta kan användas för att effektivisera energianvändningen. Testet med ny energilagrinsteknik är ett utmärkt exempel på hur vi med i implementering i verkligheten kan identifiera och möta praktiska och policy-relaterade utmaningar.
Vi håller kontakten!
På den tredje träffen, nu i oktober, är temat generativ AI:s roll för affärsmodeller och värdekedjor där vi har tre gästföreläsare som med nätverket diskuterar ämnet. Sedan återstår en gemensam avslutande träff för årets Future Solutionsgrupper. Programmet har bidragit med ett utökat nätverk för våra medlemsföretag och deltagarna kommer fortsätta att hålla kontakten på egen hand för fler erfarenhetsutbyten om gemensamma frågeställningar.
Vill du veta mer om Future Solutions nätverksprogram?
Läs mer här!
Snart öppnar vi ansökningen till 2025 års Future Solutionsgrupper. Mer information kommer!