Fram till den 5 februari finns det möjlighet att söka finansiering till forsknings- och innovationsprojekt i utlysningen Digitalt samhällsbyggande i praktiken. Utlysningen omfattar en finansiering på ca 40 miljoner kronor, och som tidigare gäller ett krav på medfinansiering för varje projekt på minst 50 procent.
Verktygslåda för samhällsbyggare
Det här är den sista stora utlysningen i Smart Built Environment som sedan 2016 har möjliggjort utvecklingen av flera hundra projekt för nya digitala lösningar i samhällsbyggandet. Många projekt pågår fortfarande och kommer slutföras under de tre kommande åren. Med den nya plattformen Smart Built Toolbox håller programkansliet just nu på och skapar en verktygslåda för samhällsbyggare. I plattformen kan alla beviljade forsknings- och innovationsprojekt i programmet överblickas och studeras.
Programchef Kristina Gabrielii beskriver hur fokuset nu ökar på att kunskapen som skapats i programmet ska bevaras, spridas vidare samt komma till nytta i allt från implementerings- och uppskalning- till vidareutvecklingsprojekt.
Sista stora utlysningen i programmet – hur känns det?
Jag hoppas på ett stort intresse då vi har en lika stor budget i utlysningen som föregående år. Vi har redan idag en skattkista med fina resultat och erfarenheter från tidigare utlysningar och projekt i programmen, och jag ser nu fram emot ytterligare uppväxling i arbetet med att sprida alla nya lösningar och projektresultat i sektorn.
Vad är i fokus i den här sista utlysningen?
Vi har även denna gång en bred utlysning som täcker alla våra temaområden, och vi uppmuntrar också till fortsättningsprojekt. Det finns som sagt många fina resultat, men också många rekommendationer till sektorn där projekten tydliggjort att ytterligare insatser behövs för att verkligen få effekter i förändrade arbetssätt, nya värdekedjor och nya eller utvecklade affärsmodeller. Det är en systemförflyttning som krävs, och det finns fortfarande områden där såväl mer forskning som innovation krävs.
Vad hoppas du på för ansökningar?
Jag ser gärna ansökningar som drar nytta av tidigare resultat i vårt program och möjliggör helt nya arbetssätt eller på ett oväntat sätt kombinerar befintlig kunskap med nya tankemönster. Ansökningar som verkligen bidrar till att konkret lösa utmaningar i samhällsbyggnadssektorn, samt möjliggör uppskalning på bred front.
Hur skulle du beskriva utvecklingen i digitaliseringen i samhällsbyggandet de senaste tio åren?
Idag är digitalisering en tydlig förutsättning och möjliggörare för helt nya arbetssätt i samhällsbyggandet. Vid starten av programmet var det ett stort fokus på teknik och struktur för digitalisering, nu är det tydligt att digitalisering förutsätts för att lösa till exempel cirkulära resursflöden.
Jag kan se att Smart Built Environment under de här åren har bidragit stort till det nödvändiga samarbetet i en sektor där väldigt många aktörer behöver samarbeta för att planera, bygga och förvalta den byggda miljön. Vi ser också att fler nya aktörer samarbetar med de etablerade och att förmågan att samarbeta över sektorsgränser har ökat. När vi jobbar med datahantering i en digital infrastruktur, så är det också tydligt att det många gånger är samma frågeställningar och liknande lösningar i helt olika sektorer. Det gör att vi framåt ska kunna dra nytta av samverkan mellan sektorer på nya sätt.
IQ Samhällsbyggnad var med och startade Smart Built Environment 2016 som ett
av 17 strategiska innovationsprogram i en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Programmet stöttar samhällsbyggnadssektorns digitaliseringsarbete - genom forskning, utveckling och innovation – för ett byggande som är billigare, snabbare och mer hållbart.
I den här utlysningen kan du söka finansiering till forsknings- och innovationsprojekt. Syftet med utlysningen är att öka takten i den digitala omställningen. Projekten ska bidra till ett mer resurseffektivt, hållbart och jämlikt samhällsbyggande. Hållbarhetsperspektivet är centralt genom sina tre perspektiv av ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.
Läs mer på Smart Built Environments hemsida