De är en ideell förening med visionen om ett brandsäkrare Sverige som arbetar och driver frågor för att öka brandsäkerheten och minska samhällets skadekostnader. Det är med stor glädje som vi hälsar Brandskyddsföreningen välkomna som medlemmar i IQ Samhällsbyggnad.
Vi bad generalsekreterare tillika vd Mats Björs att berätta mer om Brandskyddsföreningens arbete och synen på forskning och innovation.
På vilket sätt är brandsäkerheten en viktig fråga i ett hållbart samhällsbyggande?
Förra året dog 103 människor i bränder och ca 600 människor skadades. Människors liv förändras drastiskt när deras bostad brinner eller deras arbetsplats eller skola måste stänga. När det brinner påverkas miljön negativt genom att koldioxid, giftiga gaser och förorenat släckvatten frigörs. Vid återuppbyggnaden belastar vi miljön ytterligare. Brandskadekostnaden 2023 var rekordhöga 10,3 miljarder kronor. Därför behöver vi stärka arbetet mot ett brandsäkert och hållbart Sverige.
Hur kan till exempel klimatavtrycket minskas genom kloka val av brandskyddslösningar?
På väldigt många sätt. Här är några aspekter som kan minska klimatavtrycket:
Val av hållbara material
Miljövänliga brandskyddsmaterial: Användning av material som är fria från skadliga kemikalier, såsom halogenfria flamskyddsmedel. Dessa minskar risken för giftiga utsläpp vid en brand och har lägre klimatpåverkan vid produktion.
Återvinningsbara brandskyddsmaterial: Material som kan återanvändas eller återvinnas efter sin livslängd minskar behovet av nytillverkning.
Livslängd och hållbarhet
Brandskyddslösningar med lång livslängd och låg underhållskostnad minskar behovet av resurser för reparation eller utbyte.
Optimering av brandskyddssystem
Intelligenta system: Smarta sensorer och automatiserade släcksystem som tidigt upptäcker brand och minskar skador. Det minskar resurserna som behövs för reparationer och återställning efter en brand.
Återbruk och cirkulära lösningar
Återanvändning av befintliga brandskyddskomponenter vid renovering eller rivning av byggnader bidrar till att minska klimatpåverkan.
Minskade utsläpp vid brand
Brandskyddslösningar som begränsar spridning av brand minskar mängden utsläpp av växthusgaser och giftiga ämnen från byggmaterial och innehåll.
Speciellt viktigt i byggnader med mycket plast, skum eller kompositmaterial som kan ge stora utsläpp vid brand.
Integrerad design och planering
Energieffektiva byggnader: Brandskydd som samverkar med energieffektiva lösningar, som solpaneler och energilager, utan att kompromissa med prestanda.
Tidig integration av brandskydd i byggnadsdesign minskar risken för kostsam och mindre hållbar eftermontering.
Certifieringar och krav
Användning av brandskyddsprodukter med miljöcertifieringar, till exempel BREEAM eller LEED, säkerställer att de uppfyller hållbarhetskrav.
Utbildning och medvetenhet
Utbildning av personal och boende om brandsäkerhet minskar risken för brand och därmed resurser som används vid återställning
Hur betydelsefullt är samverkan kring forskning och innovation?
Samverkan kring forskning och innovation är avgörande för att driva brandskyddsarbetet framåt och möta de utmaningar som följer av ett föränderligt samhälle. Det är särskilt viktigt i en tid då klimatförändringar, urbanisering och ny teknik ställer nya krav på brandsäkerhet. Det är viktigt med samverkan ur följande tre perspektiv:
Tvärvetenskapligt perspektiv
Brandskydd är en komplex fråga som påverkas av teknik, mänskligt beteende, samhällsstruktur och miljö. Samarbete mellan akademi, industri, myndigheter och samhällsaktörer bidrar till helhetslösningar som fungerar i praktiken.
Snabbare kunskapsutbyte
Genom samverkan kan forskningsresultat snabbare omsättas till praktiska åtgärder, produkter eller regelverk. Det gör att man kan agera proaktivt snarare än reaktivt.
Effektiv resursanvändning
Forskningsprojekt kan vara resurskrävande, både ekonomiskt och kompetensmässigt. Genom att dela resurser och kunskap kan fler projekt genomföras med större genomslagskraft.
Kan du berätta hur ni arbetar i föreningen?
Brandskyddsföreningen arbetar ständigt mot visionen ett brandsäkert och hållbart Sverige genom att uppmärksamma, reglera och förebygga bränder samt åtgärda dem om olyckan ändå är framme. Här är några av de viktigaste delarna i detta arbete:
- Vi omvärldsbevakar, uppmärksammar, besvarar remisser och sprider kunskap till exempel om brandsäkert boende genom kampanjer om brandsäkerhet, som exempelvis vikten av fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma.
- Vi tar fram normer och regelverk samt ansvarar för certifiering mot våra normer och regelverk som säkerställer att produkter, tjänster och verksamheter uppfyller höga krav på brandsäkerhet.
- Vi erbjuder utbildningar inom brandsäkerhet och ser till att det genomförs kontrollbesiktningar av elanläggningar.
- Vi genomför restvärderäddning i samband med bränder, översvämningar och trafikolyckor för att minska konsekvensen det inträffade. Vi organiserar även frivilliga civila insatspersoner som är utbildade, utrustade och utlarmade.