Allt från koldioxidutsläpp, energiförbrukning till sjukfrånvaro och löneskillnader.
Hållbarhetsredovisning har blivit en avgörande del av dagens affärslandskap. De nya nya kraven i EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, innebär för många företag att under 2025 måste en lång rad data samlas in, sammanställas, rapporteras och följas upp.
Vilken data behövs egentligen för att uppfylla de nya kraven och hur kan den samlas in och sammanställas effektivt? Det bjöd vi in Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan och Anders Neregård digitaliseringschef på Sweco Architects att prata om tillsammans med Kristina Gabrielii som är programchef på innovationsprogrammet Smart Built Environmen. Hur tar Vasakronan och Sweco Architects sig an den här utmaningen, vilken ny teknik kan underlätta och vad behöver sektorn utveckla gemensamt framåt?
- CSRD är den mest omtalade bokstavskombinationen i vår bransch just nu. Det här är första året vi ska redovisa - exakt hur och vad vi ska redovisa vet vi inte ännu, säger Anna Denell.
- För oss som ett stort bolag som har jobbat länge med hållbarhetsfrågorna och har en stor förvaltningsportfölj med nära 140 fastigheter, och en hel del nyproduktion, ombyggnadsprojekt och renoveringar, så har vi landat i att i stort sett alla aspekter av CSRD är väsentliga för oss.
Se en inspelning av Digital Breakfast Talks om Datans roll i hållbarhetsarbetet här.
Anna Denell och Anders Neregård berättar mer om hur deras bolag tar sig an första året av CSRD-rapportering och diskuterar tillsammans med Kristina Gabrielii hur aktörer kan förbereda sig.
Branschen kan kroka arm
Det ställer nya krav på bolaget vad gäller tillgång till data och information. En hel del data har man redan tillgång till, men annan behöver identifieras och samlas in. Anna Denell känner att Vasakronan har en bra utgångspunkt i arbetet men säger att framåt kan det mycket väl behövas branschöverenskommelser och utveckling av nya processer, system samt användning av AI för att hantera kunna sammanställa data. Hon ger ett exempel:
- Jag tror att vi i branschen gemensamt skulle kunna kroka arm och se till att byggvarubedömningen också kan fånga in några kritiska faktorer och data som handlar om hur våra byggvaruleverantörer hanterar människor i sina värdekedjor.
Fler begär data och information
Anders Neregård håller med om att CSRD innebär att mycket arbete ligger framför samhällsbyggnadssektorn. Som stort konsultbolag måste Sweco både redovisa egen verksamhetsdata men också hantera frågor från beställarledet om olika produktionsdata.
Både Vasakronan och Sweco märker av en stor skillnad i efterfrågan på information från kunder och beställarled.
- Vi ser redan nu en direkt påverkan på hur våra kunder ställer krav. Men just nu är det också så att våra beställare inte riktigt vilken data de ska efterfråga, säger Anders.
- Det ställer nya krav på oss, på våra digitala system och på våra modeller som vi jobbar med i vår produktion, fortsätter Anders som framåt ser att de nya lagarna och kraven innebär högre krav på kvalitet, noggrannhet och innehåll i modellerna för att de ska kunna fungera som en primär källa för tolkning och samordning.