"Den byggda formens betydelse – kunskap från forskning”, så heter en ny kunskapsöversikt som Boverket och 16 forskare och forskarteam inom stadsbyggnad tagit fram. Här presenteras forskning som beskriver hur den byggda miljön och dess form påverkar vår miljö, oss som människor och våra beteenden. Projektresultaten belyser hur den byggda formen hänger samman med sociala villkor, folkhälsa och välbefinnande, ekonomi, transporter, klimat, ekologiska förutsättningar, samvaro, trygghet och trivsel.

Mer kunskap om den byggda formens betydelse behövs

Det var stort intresse för IQ Samhällsbyggnads senaste webbinarie i serien Digital Breakfast Talk där vi bjöd in Caroline Stigsdotter, sakkunnig projektledare i arkitektur och gestaltad livsmiljö på Boverket, för att berätta mer om kunskapsöversikten.

- Vi befinner oss i ett skede där vi måste ställa om. Den här skriften lyfter fram forskning som visar på den byggda formens betydelse, den erbjuder användbara fakta och nya insikter. Vi vill bidra med perspektiv som behöver vägas in i planeringsprocessen. Fler behöver bli skickliga på att, utifrån kunskap och erfarenhet, organisera, forma och utveckla den bebyggda miljön, sa Caroline Stigsdotter.

Underlag för att skapa hållbara städer

Gäster i dagens program var också Ann Legeby, professor inom tillämpad stadsbyggnad vid KTH och Meta Berghauser Pont, professor i urban morfologi och stadsbyggnad vid Chalmers tekniska högskola, som presenterade sitt forskningsprojekt “Digitala Stadsformsmodeller för en stärkt stadsbyggnadspraktik”.

Digitala stadsformsmodeller beskriver rumsliga strukturer och former – och relationen mellan dem - i staden som påverkar flöden och samhällsprocesser. I projektet beskrivs hur digitala stadsformsanalyser kan användas i kommunernas planerings- och stadsbyggnadsarbete och hur de på olika sett ger kunskap och insikter om den byggda formens betydelse för till exempel hållbarhet, jämlikhet och segregation.

- Det här är ett sätt att fånga de strukturer som påverkar till exempel hur människor rör sig. Vad som gör att det blir ett livligt stadsrum, säger Ann Legeby som hoppas att projektet bidragit med mer kunskap och skapat ett bredare intresse för att jobba med stadsformanalyserna.

- Det behövs ett mer tillförlitligt underlag för att skapa en hållbar stad, säger hon.

Se en inspelning av Digital Breakfast Talks
Goda livsmiljöer och digitala stadsformsmodeller

Medverkande:
Katarina Schylberg, Caroline Stigsdotter, Ann Legeby och Meta Berghauser Pont

Digital Breakfast Talks är IQ Samhällsbyggnads webbinarieserie för medlemmar där du får ta del av spännande föredrag, träffa sektorskollegor och delta i viktiga samtal om de mest aktuella frågorna inom samhällsbyggande.