
Vi säger varmt välkomna till Arwidssonstiftelsen som i år har blivit medlem i
IQ Samhällsbyggnad!
Vi är två organisationer som har mycket gemensamt. Awidssonstiftelsens vision är ett mer humant och i alla avseenden hållbart samhälle som håller ihop, där människor ges möjlighet att utveckla sin fulla potential.
Här berättar vd Anna König Jerlmyr mer om Arwidssonstiftelsens verksamhet.
Vad är stiftelsens bakgrund och syfte?
"Arwidssonstiftelsen har som uppgift att utveckla och stärka samarbetet mellan stadsbyggnad, arkitektur, landskapsgestaltning, konst och humaniora. Vi verkar som katalysator och driver olika former av stadsutvecklingsprojekt med olika aktörer.
Stiftelsen är också en arena och kunskapsplattform för samtal och kreativt tänkande kring hur vi formar miljöerna vi lever och verkar i. Vi tror på kraften i det goda exemplet och betydelse av nya samarbetsformer och innovativa lösningar för framtidens samhällsutveckling och stadsplanering."
Varför är samarbeten mellan stadsbyggnad, arkitektur, forskning, konst och humaniora viktigt för vår framtid?
"Om man lyfter blicken och samarbetar mer över disciplingränser uppnår man betydligt bättre resultat till gagn för alla som verkar, bor och lever i vår byggda miljö. Alltför många aktörer ser ibland enbart sin lilla del av helheten. Det vill stiftelsen förändra – och det mesta vi gör sedan dess handlar om och utgår från vikten av att med öppet sinne hitta nya gränsöverskridande sätt att arbeta. Bland annat finansierar vi en professur i Tillämpad stadsbyggnad på KTH, det är viktigt att forskningen också är mer tvärdisciplinär."
Mångfald och inkludering
I september förra året mötte stockholmarna något nytt på Södermälarstrand – Hälsohubben. Nu har projektet flyttat till andra sidan av Södermalm, till Bergsunds Strand. Hälsohubben, som är en del av EU-forskningsprojektet StreetForum och finansieras av Arwidssonstiftelsen, är ett mobilt utegym med en QR-kod som länkar till träningspass, framtagna av professionella träningsinstruktörer och filmade med personer mellan 13 och 96 år.
Vilken framtidsutmaning i staden jobbar ni med i det här projektet?
"Forskningen är glasklar: fysiskt aktiva mår bättre på många plan. Samtidigt har vi aldrig tidigare varit lika stillasittande som nu. Därför har vi valt att satsa på Hälsohubben, som är utformad i samarbete med arkitektkontoren Studio Era och Spacescape. Den är mer kreativ och lustfylld än ett traditionellt utegym för att locka fler målgrupper än de redan inbitna, vi har bland annat fokuserat på att göra det mer inbjudande med enklare moment och mer färg.
Jag tror att det är viktigt att tänka att oavsett om det gäller fler och nya grönområden, hälsohubbar, kajer med caféer, bänkar eller promenadstråk med syfte att uppnå bättre fysisk eller psykisk hälsa så ska vi tänka på mångfald och inkludering. Gärna med en gnutta lekfullhet. Vi vill att människor ska mötas!"