
Vad innebär regenerativ design?
- Med synsättet regenerativ utveckling och design går vi bortom hållbarhetsbegreppet. Det handlar inte om att upprätthålla det vi har eller det vi hade. Vi måste lämna det degenerativa tänkande som bygger på separation, konkurrens och en ständig känsla av brist. Med hjälp av design, ekologi, systemteori och nya ekonomiska perspektiv kan vi vända oss till komplexa levande system för att få både mänskligt och icke-mänskligt liv att blomstra.
Naturen med dess 3,8 miljarder år av ”forskning och utveckling” har mycket att lära oss om motståndskraftiga och självförsörjande miljöer. Det gäller alla tänkbara nivåer – från grön kemi på molekylär nivå till produktdesign, arkitektur, samhällsplanering, cirkulära affärsmodeller och industriell ekologi.
Genom att utgå från naturens processer och mönster kan vi skapa naturpositiva miljöer som ständigt bidrar till hälsa och välmående för alla.
Du kan läsa mer här Regenerativ design | White Arkitekter.
Är det ett förhållningssätt vi kommer få se mer av i samhällsbyggandet tror du?
- Absolut, det är ett måste att vi lyfter blicken från horisonten och strävar efter att nå längre. Vi i den industrialiserade delen av världen behöver omvärdera vårt förhållande till vår natur. Om vi begränsar oss till små stegvisa innovationer som bevarar vårt moderna sätt att leva med hög energiförbrukning och resursexploatering så går förändringen för långsamt. Vi har mycket att lära oss av naturfolk som bibehållit sin respekt för landskapet, växt- och djurliv. Hur kan vi inspireras av deras sätt att leva i en framtid som utgår ifrån samexistens.
I nätverksgruppen Attraktiva livsmiljöer i staden ser vi fram emot att under det kommande året fortsätta utforska hur regenerativa lösningar kan tillämpas i våra städer för att skapa attraktiva livsmiljöer, möta klimatutmaningar och driva på den gröna omställningen.