Nationell och internationell samverkan för att ta fram ny kunskap och hitta nya lösningar för hållbar omställning behövs mer än någonsin. IQ Samhällsbyggnad är en medlemsorganisation som samlar företag, akademi, offentlig sektor och organisationer i samhällsbyggnadssektorn kring forskning och innovation. Tillsammans arbetar vi för att ta Sverige till en tätposition inom hållbar samhällsbyggnad.

Vi ingår i en europeisk arbetsgemenskap

IQ Samhällsbyggnad ansvarar för kommunikation och kunskapsspridning i det europeiska partnerskapet Driving Urban Transitions to a Sustainable Future (DUT). Det är ett internationellt forsknings- och innovationsprogram som engagerar 28 länder och riktar in sig på att stötta städer i deras hållbarhetsomställning. Vi har nu fått ett utökat uppdrag och söker ytterligare en kommunikatör som ska arbeta med att planera och genomföra målgruppsanpassade kommunikationsaktiviteter som bidrar till att uppnå programmets mål.

Vi tar nu nästa steg i att utveckla programmets former för att syntetisera, förmedla och målgruppsanpassa resultat från forskning och innovation för ökat genomslag med ett särskilt fokus på storytelling.

Vi söker därför en språksäker och utvecklingsinriktad kommunikatör som vill axla den nya rollen som ”in-house journalist” och editor. Arbetet innebär planering av aktiviteter, skrivande i rapporter och för publicering på webb och i nyhetsbrev, moderering av seminarier, löpande samordning och kontakter med våra europeiska samarbetsparters, forskare och programmets intressenter.

Är du intresserad av samhällsfrågor?

Vi söker dig som är intresserad av och har en förståelse för frågor som rör urban omställning och som vill vara en del av en dynamisk grupp. Triggas du av utmaningen i att nå ut med de senaste forskningsresultaten till politiska beslutsfattare, planerare, konsulter och intresseorganisationer i Europa och Sverige? Vill du axla en drivande roll för att utveckla programmets tonalitet och berättelser för att nå ut, främja dialog och engagemang för hållbar omställning? Är du intresserad av att utveckla format och digitala verktyg för analys och syntes av innehåll? Är du en driven skribent på engelska? Då kan denna tjänst vara något för dig.

Vi vill att du har högskoleutbildning med inriktning mot kommunikation, journalistik eller motsvarande alternativt annan relevant högskoleutbildning.

  • Erfarenhet av att arbeta med webbpubliceringsverktyg och sociala medier
  • Erfarenhet av att arbeta med att förmedla och tillgängliggöra kunskap, gärna från forskning och innovation.

Arbetet kräver att du har mycket god språklig förmåga på engelska, i både tal och skrift. Du bör också behärska svenska i tal och skrift.

Det är också positivt om du har intresse och gärna erfarenhet av:

  • arbete i en europeisk organisation,
  • att utveckla digitala verktyg för att analysera och syntetisera underlag (bl.a. genom AI).

Personliga egenskaper som vi lägger stor vikt vid är din förmåga att ta egna initiativ, arbeta självständigt och resultatinriktat samtidigt som du är noggrann, samarbets- och serviceinriktad. Du är också lyhörd och flexibel med förmåga att bygga relationer. Du gillar att arbeta i team och dela med dig av dina kunskaper. Tempot är stundtals högt och ställer krav på att du kan prioritera och hålla deadlines.

Vi kommer särskilt att beakta personliga kompetenser i rekryteringen.

Bli en del av vårt gäng

Du blir en del av både IQ Samhällsbyggnads och det europeiska programmet DUT:s kreativa team som gemensamt jobbar för att idéer om hållbart samhällsbyggande ska bli verklighet och tillämpas. Du kommer få möjlighet att på olika sätt bidra till att utveckla samhällsbyggnadssektorn.

Vi tar initiativ och lämnar förslag som får fart på utvecklingen i sektorn och fungerar också som plattform, samordnare och samarbetspartner för olika aktörer. I samarbete med myndigheter, medlemmar eller EU driver vi olika program och projekt för forskning och innovation inom samhällsbyggnad. Vi har vårt kontor på Drottninggatan 33 i Stockholm där vårt team på 15 medarbetare delar lokaler med flera andra organisationer som är engagerade i frågor kopplade till hållbart samhällsbyggande.

Omfattning

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde enligt överenskommelse men vi skulle gärna ha dig på plats så snart som möjligt. Vi tillämpar i regel 6 månaders provanställning.

Ansökan

Sista ansökningsdag är den 6 september. Skicka gärna in din ansökan så snart som möjligt då vi behandlar ansökningar löpande.

Skicka ditt cv och ett kort brev (max en A4) där du beskriver vad som lockar dig och vad du kan tillföra i tjänsten. Skicka din ansökan till info@iqs.se och skriv ”Kommunikatör” i ämnesraden.

Vill du veta mer?

Katarina Schylberg, programansvarig, katarina.schylberg@iqs.se, 070-304 57 07

IQ Samhällsbyggnad är en medlemsorganisation som samlar företag, akademi, offentlig sektor och organisationer i samhällsbyggnadssektorn kring forskning, innovation och utveckling. Tillsammans arbetar vi för att ta Sverige till en tätposition inom hållbar samhällsbyggnad. Läs mer här.

The Driving Urban Transitions partnership steps up the game to tackle urban challenges. Through research and innovation and capacity building, we enable local authorities and municipalities, service and infrastructure providers, and citizens to translate global strategies into local action. Read more about DUT here.