Inom samhällsbyggnadssektorn har kraven snabbt ökat på redovisning och delning av byggnadsverks-information och produktinformation, inte minst inom hållbarhetsområdet. Gemensamma datalexikon och datamallar i Sverige är därför viktigt för att uppnå en effektiv datadelning i samhällsbyggnadssektorns värdekedja.
Därför har vi nio organisationer gått samman och formulerat en branschöverenskommelse som kan skynda på och göra sektorn redo för både framtidens krav och möjligheter.
- Sektorns aktörer ska ta fram en gemensam struktur och arbetssätt för datalexikon och datamallar som ska tillmötesgå krav enligt lagstiftning och marknadens behov.
- En branschgemensam struktur ska etableras för organisering och styrning av svenska datalexikon och datamallar i samhällsbyggnadssektorn
- En branschgemensam process ska tas fram baserat på SS-EN ISO 23386 som beskriver ägarskap, ansvar, kvalitetssäkring, kontroll och förvaltning av datalexikon och datamallar.
Varför behövs en branschöverenskommelse för sektorn?
Utvecklingen inom digitalisering går snabbt och för att lyckas krävs det ett gemensamt agerande. En sammanhållen digital samhällsbyggnadsprocess har varit en målsättning för branschen under längre tid.
Initiativet syftar till att höja effektiviteten och produktiviteten inom samhällsbyggnadssektorn, samtidigt som det ska bidra till lägre kostnader och bättre bostäder. Genom att dela relevant data av hög kvalitet kan byggprocessen effektiviseras, riskerna minskas och administrationen reduceras. Detta leder till en mer konkurrenskraftig och attraktiv samhällsbyggnadssektor som är redo att möta framtidens krav.
”Genom att göra informationshantering konsekvent, spårbar och högkvalitativ så bidrar ni till att bygga en starkare och mer konkurrenskraftig framtid, en framtid där AI och digitala verktyg kan utnyttjas till fullo.”
Civilminister Erik Slottner
Se ett webbinarium med mer information och där Erik Slottner deltar.
Vad händer nu?
Arbetet fortsätter nu med framtagande av en förstudie och allt eftersom arbetet fortskrider kommer det att finans möjlighet för andra aktörer att engagera sig i arbetet.
Hur kan du få mer information?
Välkommen att kontakta respektive organisation för att ta reda på mer.
Vi står bakom branschöverenskommelsen:
Byggföretagen, Byggmaterialindustrierna, Byggherrarna, Byggmaterialhandlarna, Fastighetsägarna, Installatörsföretagen, Innovationsföretagen, IQ Samhällsbyggnad och Sveriges Allmännytta.
Det här initiativet startade som ett projekt i innovationsprogrammet Smart Built Environment som samordnas av IQ Samhällsbyggnad med stöd av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
Läs mer