
I början av januari 2025 tog Michael över stafettpinnen från Emma Hult som har lett Samhällsbyggandets Regelforum de senaste två åren. Michael har arbetat på IQ Samhällsbyggnad sedan 2023 men var involverad i Regelforum redan när initiativet startade upp sin verksamhet 2021.
Varför är Samhällsbyggandets Regelforum viktigt?
Regler, standarder och normer formar den byggda miljön och påverkar hur vi bygger hållbart och innovativt. Samhällsbyggandets Regelforum samlar aktörer från hela sektorn för att skapa långsiktiga och förutsägbara spelregler. Genom samverkan kan vi lösa frågor som enskilda aktörer har svårt att driva själva och tillsammans skapar vi bättre förutsättningar för branschen som helhet.
Vad är mest aktuellt i Regelforum just nu?
Den stora frågan just nu är Boverkets nya byggregler, som träder i kraft den 1 juli 2025. Dessa innebär att sektorn får ett större ansvar för att utforma branschpraxis när staten inte längre ger detaljvägledning. Det är både en utmaning och en möjlighet – en chans att gå från att enbart uppfylla minimikrav till att utveckla värdedrivna processer. Detta menar vi kan bidra till ett mer hållbart och innovativt byggande. Sen ska vi inte glömma att Regelforums uppgift är större än nya byggregler och därför måste vi parallellt behålla vårt strategiska fokus.
Vad är din bakgrund och drivkraft?
Jag har alltid fascinerats av regel- och standardfrågor. De kan verka byråkratiska, men i grunden handlar de om hur vi skapar rätt förutsättningar för att uppnå viktiga mål för vår sektor. Det är ingen slump att mitt första jobb var på Boverket där jag fick jobba med regelutveckling med en direkt påverkan på samhällsbyggandet. Sedan dess har jag forskat om byggregler för brandskydd, lett nationella och internationella standardiseringskommittéer och arbetat med digitaliserad kravhantering. Parallellt med min roll i Regelforum är jag vice programledare för digitaliseringsprogrammet Smart Built Environment.
Inför att de nya byggreglerna börjar gälla så bjuder Samhällsbyggandets Regelforum in till en digital konferens den 16 juni 2025. Konferensen kommer att fokusera på hur vi samlar oss kring gemensamma lösningar, och fångar upp praktiska erfarenheter från aktörer som redan har påbörjat anpassningen till de nya reglerna. Under konferensen kommer man att få ta del olika experters konkreta insikter och reflektioner kring hur reglerna kan omsättas i verkligheten. Häng med och få värdefull kunskap för att ta nästa steg!